Bugarska

vrnjacka-banja-page
[dropcap type=”circle” color=”#ffffff” background=”#555555″]B[/dropcap] ansko, spojstarog grada i savremene arhitekture sa lepotom i komforom u podnožju veličanstvenog pirinskog masiva na 160 km od Sofije, to je grad Bansko. Spoj lepote nacionalnog parka „Pirin“ i raznolikosti živopisnih predela sa luksuznim, novim hotelima i savremenim sistemom staza i ski liftova, pretvaraju mali grad Bansko u najprestižniji skijaški centar u istočnoj Evropi.
Spoj starog grada i savremene arhitekture sa lepotom i komforom u podnožju veličanstvenog pirinskog masiva na 160 km od Sofije. Spoj lepote nacionalnog parka „Pirin“ i raznolikosti živopisnih predela sa luksuznim, novim hotelima i savremenim sistemom staza i ski liftova, pretvaraju mali grad Bansko u najprestižniji skijaški centar u istočnoj Evropi. Tražeći pravu alternativu za Alpe, ovde ćete naći staze za sve ukuse: od blago kosih za početnike do strmih, ponegde gotovo vertikalnih padina, za one koji dobro skijaju. Turisti se odlučuju za Bansko i zato što je ovde najduža skijaška sezona u Bugarskoj, od decembra do maja, obilne snežne padavine i postojan snežni pokrivač. Produžetku skijaške sezone doprinose i snežni topovi, koji uz pomoć nove tehnologije mogu da održavaju staze i na temperaturi do +50 C.
Početna stanica gondole nalazi se pored hotela „Kempinski“, oko 2,5 km od centra grada. Od svakog hotela idu minibusevi do gondole. Za manje od 20 min. popećete se njom do ski centra, koji se nalazi na približno 12 km od grada. Oni koji žele da se spuste do samog grada na skijama ili snoubordu, mogu da probaju jedinstvenu ski stazu, dugu 16 km, koja prolazi kroz šumu i odgovara svim skijašima.
Dvanaest savremenih ratraka pažljivo sređuju sve planinske padine, garantujući maksimalno zadovoljstvo pri skijanju i veliki izbor staza. Približno 80{41cc46b524df65b20440b43463c22e0e9a4ba5e99a78b3154454c2e9519f3b20} njih koristi snežne topove. I veoma bitno, ovde nema dugih redova kod ski liftova. U ski centru Bansko svi hoteli sa 4* nude besplatno korišćenje bazena, fitnes-a, saune, skijašnice, a mali, porodični hoteli ostavljaju tople uspomene na lokalnu srdačnost i gostoprimstvo…

Foto-galerija:

[gdl_gallery title=”bansko” width=”180″ height=”110″ galid=”1″ ]

[dropcap type=”circle” color=”#ffffff” background=”#555555″]B[/dropcap] orovec je smešten na severnim padinama Rilskih planina, u podnožju najvišeg vrha na Balkanskom poluostrvu – Musala (2925 mnv), u starim borovim šumama. Zbog četinarskih šuma, vazduh je bogat kiseonikom. Jedinstvena planinska klima, sa mnogo sunca danju, hladnim noćima, čistim vazduhom, doprinosi da centar bude idealno mesto za odmor i bavljenje sportom.
Borovec je smešten na severnim padinama Rilskih planina, u podnožju najvišeg vrha na Balkanskom poluostrvu – Musala (2925 m), u starim borovim šumama. Zbog četinarskih šuma, vazduh je bogat kiseonikom. Jedinstvena planinska klima, sa mnogo sunca danju, hladnim noćima, čistim vazduhom, doprinosi da centar bude idealno mesto za odmor i bavljenje sportom. Snežni pokrivač je najpostojaniji u predelu ski staza Markudžik (2040-2560 m). Borovec raspolaže svime što je neophodno za skijanje: obiljem dugih, različitih staza, ski-garderobama snabdevenim modernom opremom, ski školama i dečijim vrtićima. U centru su mislili i na decu. Mališanima od 1 do 5 godina bave se iskusni pedagozi-animatori u hotelu „Rila“. Za stariju dečicu (od 5 do 7 godina) otvoreni su skijaški vrtići pri hotelima „Rila“ i „Samokov“.
Već nekoliko godina na Borovecu radi više pokretnih topova za veštački sneg, na stazama Martinove barake 2 i 3. Obe staze su osvetljene i rade uveče do 22.00h. Samo na Borovecu postoji mnogo padina za svačiji ukus, za skijanje kako na stazama, tako i po dubokom snegu, što Borovec zaista čini rajskim mestom za skijaše.
Zahvaljujući razvijenoj turističkoj infrastrukturi, Borovec nudi najširi izbor smeštaja, odmora i zabave. Jedan broj hotela se nalazi pored nižih stanica za ski-liftove, a od udaljenih hotela saobraćaju posebni autobusi, koji dovoze turiste do sportskog centra. Ovde se nalazi veliki izbor hotela za svačiji ukus – od 2 do 4 zvezdice. U nekim hotelima postoje bazeni, saune i fitnes sale.

www.bulgariaski.com/borovets

vrnjacka-banja-page

Početnicima:
Ski škola na Borovecu uživa veliki ugled. Iskusni treneri brzo će pomoći da savladate planinsko skijanje. Početnici započinju obuku nastazama za decu, zatim skijaju na stazi „Sitnjakovo“, i već krajemnedelje penju se gondolom i okušavaju se na stazama „Jastrebac“ i„Markudžik“.
Iskusnima:
Ski staze na Borovecu su najprikladnije za iskusne skijašesrednjeg nivoa. Izbor pravca kretanja svima je različit. Najboljeuslove za skijanje nude „Martinove barake“, a takodje i „Markudžik“ 1, 2. Stazesu opremljene različitim ski liftovima. Do vrha planine može sestići i uz pomoć gondole sa šest mesta i time proveriti svoje umećespuštajući se po najdužoj ski stazi u Bugarskoj – „Jastrebac“.
Majstorima skijanja:
Majstori u skijanju mogu da dokažu svoje umeće na stazama za takmičenja i stazama koje su veoma komplikovane, poznate po svojim preprekama i strmim padinama. Takve staze možete naćina „Jastrepcu“ i „Markudžiku“ 3 i 4. Postoje mesta kojasavršeno odgovaraju ljubiteljima slobodnog skijanja. Jednom rečju, za „najtvrđe profesionalce“ na Borovecu su obezbedjeni idealni uslovi!
Snouborderima:
Ukoliko ste odlučili da se bavite ovim vidom sporta, ondamožete iznajmiti svu neophodnu opremu, a obučavaće vas iskusniinstruktori. Jedini uslov je da morate imati više od 13 godina. Posebno za početnike, da ne bi bilo opasnosti od sudara, napravljenje ski lift. Staza „Rotata“ isključuje opasnost od sudara skijaša isnoubordera i nudi predivne mogućnosti za sve ljubitelje snouborda – od početnika do iskusnih. Njen gornji deo odgovara iskusnijima,a niži (u dužini od 150 m) početnicima.
Ljubiteljima hodanja na skijama: Opremljena je 20 km duga staza, koja se nalazi u oblasti okogondole.
Smeštaj:
Zahvaljujući razvijenoj turističkoj infrastrukturi, Borovecnudi najširi izbor smeštaja, odmora i zabave. Jedan broj hotela se nalazi pored nižih stanica za ski-liftove, a od udaljenih hotela saobraćaju posebni autobusi, koji dovoze turiste do sportskog centra. Ovde se nalazi veliki izbor hotela za svačiji ukus – od 2 do 4 zvezdice. Njima možemo priključiti i komplekse kuća, posebno opremljenih za turiste. Osim običnog kompleta udobnosti i razonode, u nekim hotelima postoje bazeni, saune i fitnes sale.
Apres-Ski
Zimi je ski centar privlačan ne samo zbog odličnih uslova za skijanje, nego i zbog raznovrsnog noćnog života. Na Borovecu ima mnogo restorana, barova i zabavnih centara (tu spadaju i oni za decu). Najpopularniji klubovi i diskoteke se nalaze u samom centru. Program je tako zanimljiv da se gosti često razilaze tek pred zoru. Mnogi turisti žele da posete tradicionalnu bugarsku kuću, gde se upotpunosti prepuštaju atmosferi narodnog života, a srdačni domaćini ugostiće vas nacionalnim jelima domaće kuhinje. Jednom nedeljno se organizuje skijaški karneval „Spuštanjesa bakljama“, to je noćno skijanje, u kome mogu da učestvuju svi koji žele. Privrženike zabavnih sportova očekuju kuglanje, bilijar, stoni tenis, bazeni, saune, fitnes centri, sportske sale.

Foto-galerija:

[gdl_gallery title=”borovec” width=”180″ height=”110″ galid=”1″ ]