Brza pretraga ...
V

ILA
Smeštajni objekat namenjen letnjem smeštaju gostiju, bez grejanja. Nema recepciju i sastoji se iz studija apartmana, a vrlo retko i od soba. Kategorija se definiše slovima i organizator ne može garantovati kvalitet i verodostojnost lokalne kategorizacije.

H

OTEL
Smeštajni objekat koji ima recepciju, kao i sve ostale pripadajuće hotelske sadržaje i sastoji se od više tipova soba. Kategorija se definiše zvezdicama ili slovima i organizator ne može garantovati kvalitet lokalne kategorizacije.

W

ILLAGE, RESORT I CLUB
Kompleks koji se sastoji iz više objekata, tzv bungalova i depadansa (smeštajnih i recepcije sa lobijem kao i ostalih pripadajućih hotelskih sadržaja). Sastoji se od više tipova soba, a kategorija se definiše zvezdicama ili slovima i organizator ne može garantovati kvalitet lokalne kategorizacije.

H

OTEL APARTMANSKOG TIPA
Smeštajni objekat koji ima recepciju, neretko i mali lobi, a smeštajne jedinice su studiji i apartmani, a ponekada i sobe 1/1, 1/2, 1/3, 1/4… soba ili apartman/studio
Jednokrevetna, dvokrevetna, trokrevetna, četvorokrevetna soba ili apartman ili studio
1/2 + 1 ili dvokrevetna + 1 (1/3+1, 1/4+1 …) Dvokrevetni (trokrevetni, četvorokrevetni…) studio ili apartman sa ležajem koji nije standardnih dimenzija, a uračunat je u cenu i koji mogu koristiti odrasle osobe i deca (proveriti u opisu u katalogu)

S

OBA
Smeštajna jedinica u hotelu ili vili koja nema kuhinjske elemente, a ponekad ni terasu

S

UPERIOR SOBA
Soba u hotelu veće kvadrature i kvalitetnije opreme od standardne

F

AMILY SOBA
Soba (jedna prostorija) odgovarajuće kvadrature za četiri osobe sa minimum dva prava i dva pomoćna ležaja ili sofom za dvoje dece

F

AMILY APARTMAN
Soba u hotelu(dve prostorije koje ne moraju biti odvojene vratima) odgovarajuće kvadrature za četiri osobe sa minimum dva prava i dva pomoćna ležaja ili sofom za dvoje dece i veoma često imaju malu “priručnu” kuhinju

J

UNIOR SUITE
Soba u hotelu (jedna prostorija koja može biti podeljene paravanom ili slično) odgovarajuće kvadrature za četiri osobe sa minimum dva prava i dva pomoćna ležaja ili sofom za dvoje dece, isto ili bolje opremljena od superior sobe

S

UITE
Soba u hotelu (dve prostorije koje ne moraju biti odvojene vratima) odgovarajuće kvadrature za četiri osobe sa minimum dva prava i dva pomoćna ležaja ili sofom za dvoje dece, isto ili bolje opremljena od superior sobe, često veoma liksuzan.

I

NTERCONNECTED ROOMS
Sobe koje se nalaze jedna do druge, sa sopstvenim ulazima i kupatilima, kao i vratima koja ih povezuju. Preporučuju se porodicama ili prijateljima, ali je cena najčešće zbir dve sobe.

S

TUDIO (STD)
“Garsonjera” – smeštajna jedinica u vili bez predsoblja, u kojoj se u istom prostoru nalazi deo sa kuhinjskim elementima sa osnovnim priborom za jelo za odgovarajući broj osoba, kreveti i orman, zasebno kupatilo i terasa.

A

PARTMAN (APT)
“Jednosoban stan” – smeštajna jedinica u vili (često bez predsoblja) koja se sastoji od spavaće sobe sa dva do tri ležaja, dnevnog boravka u kojem se nalaze kuhinjski elementi, jedan ili dva ležaja, odnosno sofa ili ležaj na otvaranje za jednu do dve osobe, kupatila i terase.

A

PARTMAN – DUPLEKS (DPLX)
“Dvosoban stan” – smeštajna jedinica u vili koja se sastoji od dve spavaće sobe sa dva do tri ležaja, dnevnog boravka u kojem se nalaze kuhinjski elementi, jedan ili dva ležaja, odnosno sofa ili ležaj na otvaranje za jednu do dve osobe, kupatila i terase.

M

EZONETA
“Jednosoban ili dvosoban stan” – smeštajna jedinica u vili u dva nivoa koja se sastoji od jedne ili dve spavaće sobe sa dva do tri ležaja, dnevnog boravka u kojem se nalaze kuhinjski elementi (osim u hotelu), jedan ili dva ležaja, odnosno sofa ili ležaj na otvaranje za jednu do dve osobe, kupatila i terase. Drugi, viši nivo ili sprat, su najčešće povezani kružmim stepenicama sa nižim nivoom i ima niži, kosi plafon.

A

PARTMAN ILI STUDIO SA GALERIJOM
“Garsonjera ili jednosoban stan sa galerijom” – smeštajna jedinica u vili koja je se razlikuje od gore opisanih, po galeriji, najčešće iznad kuhinjskog dela sa jednim ili dva ležaja (francuskim), sa kosim niskim plafonom, povezana sa glavnim nivom najčešće metalnim, uskim, strmim stepenicama.

L

OBI
Prostor pored recepcije sa stolovima i stolicama (foteljama)

P

OOL BAR
Bar pored bazena

S

NACK BAR
Bar koji pored pića služi i raznu laganu hranu kao što su tost, salate, pica, sendviči…

J

ACUZZI
Kada ili mali bazen sa hidro masažerima, na engleskom jeziku

F

ITNESS ILI TRIM STAZA
Prostor sa spravama za vežbanje i sticanje kondicije, na engleskom jeziku

S

AUNA (FINSKA)M
Mali zatvoren prostor sa drvenim klupama i temperaturom od 80 – 90 stepeni, princip vrelog vazduha

T

URSKO KUPATILO ILI HAMAM
Mali zatvoren prostor sa keramičkim klupama i temperaturom od 80 – 90 stepeni, princip vodene pare

S

PA ili WELLNESS
bično obuhvata zatvoreni bazen, saunu, tursko kupatilo, hidromasažnu kadu, trim kabinet i pruža uslugu masaže i liftinga…

T

WC
Kupatilo sa stojećom tuš kadom, skraćenica na engleskom jeziku TV Televizor koji može biti različite veličene, skraćenica na engleskom jeziku

S

AT TV
Televizor na kojem se može posmatrati pored zemaljskih programa i satelitski programi, skraćenica na engleskom jeziku

A/C

Centralni ili split (pojedinačni) klima uredjaj, skraćenica na engleskom jeziku

M

INI BAR
Mali frižider u sobi koji može biti prazan ili popunjen pićem i “snekovima” uz dodatnu naplatu konzumiranog. Ne sme se koristiti za odlaganje sopstvenih namirnica i pića (može biti naplaćeno kao da je hotelsko).

N

D ili BB
Noćenje sa doručkom

P

P ili HB
Polupansion (doručak, večera)

P

P+ ili HB+
Polupansion plus – u vreme večere uključena domaća žestoka pića, kao i točeni sokovi, vino i pivo

P

A ili FB
Pun pansion (doručak, ručak, večera).

A

I I
All inclusive, skraćenica na engleskom jeziku, odnosno sve uključeno (odredjena hrana i piće u propisanom vremenskom intervalu i dodatni hotelski sadržaji precizirani u specifikaciji hotela, tzv. AI programu koji ima svaki hotel sa tom uslugom.

B

O DAN
Bolesnički dan (u stacionarima, speciajalnim bolnicama, institutima pretežno u banjskim ili klimatskim mestima). Obuhvata pun pansion, kao i adekvatne medicinske usuge i terapije koje propisuju lekari specijalisti.

N

AJAM (NA)
Primenjuje se kod studija i apartmana i uključuje troškove električne energije, vode, korišćenja inventara i komunalnu taksu. Posteljina je sastavni deo inventara (promena jednom u toku smene) ali ne i peškiri, toalet papir, sapuni, sredstva za održavanje higijene i pranje posudja. Gosti sami iznose smeće i održavaju higijenu. Najam počinje prvog dana između 13.00 i 16.00 časova, a završava poslednjeg dana boravka u 09.00 časova.

P

OMOĆNI LEŽAJ ili LEŽAJ KOJI SE IZVLAČI (PL)
Ležaj koji može znatno smanjiti prostor u sobi, studiju ili apartmanu i često je manji od standrdnog ležaja, na izvlačenje, prenosiv, metalni ili drveni, fotelja i sl., sa dušekom tanjim od standardnog.

Š

VEDSKI STO ili BUFFET
Samoposluživanje hranom (svi obroci) u neograničenim količinama, u hotelu ili restoranu za vreme redovnih obroka.

M

ENU
Odabir obroka, obično dan unapred, između dva ili tri jela u hotelu ili restoranu, koji se poslužuje u ograničenim količinama.

K

ONTINENTALNI DORUČAK
Slano – slatki doručak sa čajem ili kafom koji se poslužuje u ograničenim količinama.

E

NGLESKI DORUČAK
Slani doručak specifičnog sadržaja (jaja, slanina, pasulj, tost…) koji se poslužuje u ogranicenim količinama.

A

LA CARTE
Odabir jela i pića iz jelovnika

S

EA VIEW (SV)
Pogled na more, skraćenica na engleskom jeziku

M

OUNTAIN VIEW (MV)
Pogled na planinu, skraćenica na engleskom jeziku.

G

ARDEN VIEW (GV)
Pogled na vrt, skraćenica na engleskom jeziku.

P

OOL VIEW (PV)
Pogled na bazen, skraćenica na engleskom jeziku.

T

ERASA
Otvoreni prostor u smeštajnoj jedinici dovoljno velik na koji može stati garnitura za sedenje.

B

ALKON
Otvoreni prostor u smeštajnoj jedinici koji najčešće nije dovoljno veliki za odgovarajuću garnituru za sedenje.

F

RANCUSKI BALKON
Otvoreni prostor u smeštajnoj jedinici (mali balkon) dovoljno veliki da na njemu može boraviti u stojećem stavu odrasla osoba

S

OFA ili KAUČ
Ležaj sa naslonom, obično na otvaranje ili razvlačenje, sa rukohvatima sa strane, manje udoban i manjih dimenzija od standardnih ležajeva.

F

RANCUSKI LEŽAJ
Ležaj za dve osobe minimalne dimenzije 140 cm.

K

ATEGORIJA HOTELA ILI VILE
Definiše kvalitet smeštaja u vilama/hotelima i kvalitet hrane i usluge u hotelima, a simbol oznake (slovo ili zvezdica) zavisi od lokalnih zakona.

Z

NAK ZABRANJENO BACANJE TOALET PAPIRA U WC ŠOLJU
Nalazi se u skoro svim objektima u Grčkoj, pa tako i u vilama, hotelima, restoranima… i predstavlja upozorenje da se u WC šolju ne baca toalet papir i ne prosipa masnoća i slično, zbog standardno uskih kanalizacionih cevi i čestih zagušenja.

P

REDSTAVNIK AGENCIJE
Boravi na licu mesta u cilju kvalitetnog ispunjenja obaveza organizatora putovanja i pružanja pomoći i informacija, vezanih za boravak i aktivnosti turista. Predstavnik sa gostima komunicira po unapred utvrđenom redosledu: 1. preko info tabli istaknutim u smeštajnom objektu, 2. putem redovnih dežurstava u smeštajnom objektu ili u lokalnoj agenciji, 3. putem mobilnog telefona za hitne slučajeve. Ne znači da je u smeštajnom objektu i na raspolaganju 24 sata.

F

AKULTATIVNI IZLETI
Izleti koje organizuje lokalna agencija, uz plaćanje na licu mesta u lokalnoj valuti, bez odgovornosti organizatora putovanja ili predstavnika agencije za kvalitet i povoljnost cene.

A

DULT (ADL)
Odrasla osoba, skraćenica na engleskom jeziku

C

HILD (CHD)
Dete od 0 – 12 godina skraćenica na engleskom jeziku

I

NFANT (INF)
Beba od 0 – 2 godine skraćenica na engleskom jeziku.

RI

Autobuska, avionska, vozna ili brodska povratna karta skraćenica na engleskom jeziku.

OW

Autobuska, avionska, vozna ili brodska karta u jednom pravcu skraćenica na engleskom jeziku.

V

OUCHER (VAUČER)
Putni dokument koji izdaje organizator putovanja nakon isplate aranžmana, u dva primerka i u kome se nalaze podaci o smeštaju, trajanju aranžmana, vrsti usluga, prevozu i slično.

V

IP (Very Important Person)
veoma važna osoba, kojoj treba posvetiti posebnu pažnju iz različitih razloga, kao što su ministri, državnici, ličnosti iz javnog života…

BT

/ BTO
skraćenica za boravišnu taksu i najčešće se izražava dnevno po osobi.

C

HECK IN/OUT
Procedura pre ulaska u smeštajni objekat, kada putnik daje voucher i pasoš, ponekad popunjava formular sa ličnim podacima, nakon čega dobija ključ i čeka propisano vreme za ulazak, odnosno procedura napuštanja objekta.

O

VERBOOKING
Prekoračen kapacitet smeštajnog kapaciteta, odnosno nedostatak smeštajnih kapaciteta prilikom checking-a putnika, do čega najčešće dolazi greškom hotela ili vile, a veoma retko organizatora putovanja.

B

UDGET
Smeštaj putnika u apartmane ili hotele je po izboru organizatora putovanja ili lokalnog partnera. Prihvatanjem programa putovanja, putnik ne može uticati na izbor smeštaja i lokaciju. Paket aranžman. Obično je iskazan po osobi i sastoji se od smeštaja sa predviđenom uslugom, prevoza i često transfera.